keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Onko Krimi miehitetty? - osa 2


Olin mukana tiettävästi ensimmäisessä suomalaisessa turistiryhmässä, joka käy Krimillä vuoden 2014 jälkeen.Tätä ennen siellä on käynyt ainakin kaksi tuttavaani ilman ryhmää, yksin matkustaen.

Talouspakotteiden vuoksi länsimaiset matkatoimistot eivät saa järjestää matkoja Krimille, joten matka oli omatoimimatka. Lähdimme matkaan 11.3. ja palasimme 20.3. Matkamme aikana Krimillä oli Venäjään liittymisen 4-vuotisjuhlat ja Venäjän presidentinvaalit.

Matkani tarkoitus ei ollut turismi. Tarkoitukseni oli hankkia silminnäkijän tietoa ja ravistella yhteen mantraan lukkiutunutta keskustelua Krimin tilanteesta. Valtavirran mantra on ollut nämä neljä vuotta, että ”Krimi on miehitetty”.

Onnistuin hyvin. Tähän mennessä monta ”mellakkaa” on jo syntynyt facebookissa matkani jälkipyykkinä. Mainio juttu.

Miehitys, anneksio ja sekessio

Sana miehitys viittaa sotilaalliseen, väkivaltaiseen voimankäyttöön, jolla vieraan maan armeija tulee alistamaan ja sortamaan toista maata. Sana on hyvin negatiivinen ja voimakkaita tunteita herättävä. Miehittäjä on julma ja paha.

Krimin miehitys” -sanapari onkin lännen propgandatehtaan tuote. Se on infosotaa, jolla on tarkoitus mustamaalata Venäjää. Propagandisteille ei ole mitään väliä sillä, että Krimillä ei mitään miehitystä ole tapahtunut, vaan itsenäiseksi julistauneen maan vapaaehtoinen ja kansan enemmistön tahdon mukainen liittyminen Venäjään.

Jotkut käyttävät sanaa ”anneksio” Krimin tapahtumista. Sekin on väärä sana. Anneksio tarkoittaa vieraan alueen liittämistä pakolla ja väkivalloin toiseen valtioon. Mitään tällaista ei Krimillä tapahtunut.

Krimillä tapahtui ensin sekessio eli irtautuminen emomaasta Ukrainasta itsenäisyysjulistuksella. (Vertaa tätä esimerkiksi Viron itsenäisyysjulistukseen.) Sen jälkeen Krimin tasavalta käytti itsemääräämisoikeuttaan ja pyysi saada liittyä Venäjään. Sitä se oli halunnut ensimmäisen kerran jo 1991, kun Neuvostoliiton hajoamisprosessi alkoi. Krimin kohdalla on kysymys tuon hajoamisprosessin jatkumisesta 23 vuotta liian myöhään.

Vallanvaihto Krimillä tapahtui rauhanomaisesti ja täysin verettömästi, mikä oli suorastaan ihme. Laukaustakaan ei ammuttu. ”Pienet vihreät miehet” turvasivat rauhallisen vallanvaihdon. Ja sen, että Krimin tukikohdissa olevat noin 15 000 ukrainalaista sotilasta saivat rauhassa lähteä aseineen Kiovaan, jos halusivat. Ukrainan armeijan ilmoituksen mukaan noin puolet vaihtoi tunnuksensa Venäjän armeijan tunnuksiin ja jäi Krimille osaksi Venäjän armeijaa. Armeijat yleensä vähättelevät tappioitaan, joten luku oli varmaan suurempi.

Keitä olivat nuo tunnuksettomat vihreät miehet, jotka toimivat Krimillä rauhanturvaajina? Venäjän media kertoi ensin, että ne olivat Krimin aluepuolustusjoukkoja. Oli varmasti niitäkin, mutta tottakai mukana oli Sevastopolissa asuvia Venäjän armeijan sotilaita, mikä myöhemmin kävi ilmi presidentti Putinin kiitospuheesta. He eivät tietenkään halunneet esiintyä Venäjän armeijan tunnuksien alla, koska kysymys ei ollut miehityksestä.

Vihreät miehet toimivat siis vallanvaihdon aikana rauhanturvaajina ja poistuivat tukikohtiinsa vallanvaihdon jälkeen. Rauhan turvaaminen ei kai vielä ole kiellettyä tässä maailmassa?


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Matkailu avartaa. Suosittelen, että teet vielä monta matkaa Krimille.

Anonyymi kirjoitti...

Jäämme odottamaan että Guantanamon tukikohdan rauhanturvaajat toteuttavat saman. Mitäpä pahaa rauhanturvaajissa nyt olisi?

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitus on täyttä kuraa, "pienet vihreät miehet rauhanturvaajina" just joo.

Anonyymi kirjoitti...

Kummastelen sitä, miten kommarit kuvittelevat Venäjän olevan Neuvostoliitto. Tuohan on silkkaa neuvostopropagandaa. Toistelet Bäckmanilaista propagandaa, vaikka Bäckmän itse veljeilee koti- ja ulkomaisten uusnatsien kanssa. Krimillä olleet saksalaiset "ystävyyssuhteet" Ulrich Oehme (AfD) ja Manuel Ochsereiter tunnetusti niitä pahimpia natseja. Nya Tider-lehti, jota Bäckman hehkuttaa Venäjän vaalien tarkkailusta, on Ruotsin äärioikeiston, siis natsien julkaisu. Ja vastaavia esimerkkejä riittää.Bäckmanin itä-Ukrainaan järjestämä ystävä Janus Putkonen nimittää Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen edustajia "patriooteiksi"... Putkosen propagoimat kapinalliset ampuivat MH17 matkustajakoneen alas. Tai oikeastaan venäläiset ilmatorjuntaprikaatin tappajat. Debaltsevon tulihelvetti ja joukkomurha oli sekin Venäjän armeijan tekosia, koska sellaiseen tarkkuuteen tulenjohdossa kykenee vain ammattiarmeijan organisaatio. Kapinalliset itse kykenevät vain etnisiin puhdistuksiin ja joukkomurhiin. "Satoja tuhansia" itä-ukrainalaisia on "paennut" Venäjälle. Kummallista vain on se, ettei heistä sen koommin ole kuultu mitään... Ja sama juttu Krimillä. Sen miehitti Venäjän ammattiarmeijan joukot. Tunnuksettomuus oli räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jota Venäjä harjoittaa jatkuvasti. "Kansanäänestys" oli samanlaista teatteria, kuin Virossa 1940 Stalinin järjestämänä. Sama temppukirja on edelleen käytössä. Oletko siis neukku vai natsi? Sama asiahan se tuntuu nykyään olevan ;-)

Sota-ajan sensuuri hiipii Suomeen?

Vuonna 2014 Suomeen perustettiin Mediapooli Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) yhteyteen. Kaikki Suomen vaikutusvaltaisimmat päätoimittajat eli Yl...