tiistai 31. maaliskuuta 2009

Pisara valtameressä

Tämän kylmän ja räntäsateisen maan vastaanottamat pakolaiset ja maahanmuuttajat ovat pisara valtameressä verrattuna maailman laajuiseen muuttoliikkeeseen. Maasta toiseen muuttajia on satoja miljoonia joka vuosi. Pakolaisina toiseen maahan pyrki viime vuonna 10 miljoonaa ihmistä ja edellisinä vielä enemmän. Suomeen tuli 4000, ennätysmäärä tosin.

Vapaa liikkuvuus on ihmisten perusoikeus. Siinä virrassa muuttaa tietysti rajojen yli myös rikollisia ja huijareita. Viranomaisten tehtävä on selvittää huijaukset ja ottaa kiinni rikolliset - mitäpä tuosta sen enempää suuta pieksemään hommaforumilla.

Pienestä Suomesta muutti viime vuosisadan mittaan noin miljoona ihmistä ulkomaille. Ruotsiin muutti 1960 - 70 luvuilla 300 000 suomalaista. Suomessa ei silloin ollut sotaa tai poliittista vainoa, joten selkeästi leveämmän leivän perään lähdettiin. Onko meillä mitään moraalista oikeutta tuomita rutiköyhistä maista Suomeen tulevia maahanmuuttajia?

Jotkut Ruotsiin muuttaneista suomalaisista putosivat siellä sosiaaliturvan varaan, alkoholisoituivat tai lähtivät rikollisille poluille. Ruotsin valtio ei palauttanut heitä Suomeen, vaan hoiti homman. Ruotsalaisissa lehdissä toistui siihen aikaan rikosuutisten otsikkona ”En finne igen”.

Muistakaamme tämä, ja ihmisten erilaisuus. Sivistyneen, vauraan maan on autettava heikoimpia, olivatpa he kotoisin Timbuktusta tai Suomesta.

4 kommenttia:

Kyllästynyt kirjoitti...

Niih, ehkä suomalaiset ja ruotsalaiset kuitenkin lähtivät sen leveämmän leivän perään sillä mielellä, että toimeen tullaan töitä tehden.

Esimerkiksi Ruotsiin valuu väkeä, joka käy täällä vain kääntymässä suurin piirtein. Kun täältä saa paluurahaa. Jotkut siis oikein suunnittelevat pikaisen Ruotsin-matkan sillä mielellä.

Useat kurdit esimerkiksi eivät työllisty lainkaan - vaikka ovat olleet maassa 20 vuotta ja ylikin. Usein syyksi ilmenee kielitaidon täydellinen puute.

Kyllä siinä rupeaa jo ihmettelemään, kuinka kovapäistä sakkia sitä oikein ollaan.

Kehtaavat vielä haukkua ruotsin kielen kursseja ja jäävät sieltä pois.

Syytämällä lisää rahaa integrointihommiin tuskin päästään sen parempiin tuloksiin. On niin paljon tulokkaita, jotka tietävät saavansa joka tapauksessa kaiken mahdollisen tuen kuin mannan taivaasta ikään.

Hieman itseänikin kyllä ihmetyttää monien tulokkaiden asenne. Heitähän pidetään kädestä ja ohjataan joka askelta! Itse en kyllä saanut sitten minkäänlaista tukea Ruotsiin tullessani. Näille annetaan täydellinen toimeentulo ja kaikki muukin palvelu, ja silti he kehtaavat valittaa. Luulisi että ovat edes hieman helpottuneita, jos kerta kotimaassa todella oli niin hirveää että sieltä piti lähteä toiselle puolelle maailmaa. En ymmärrä, mitä he valittavat. Ei se huolto mikään itsestäänselvyys sentään ole.

Marjaliisa Siira kirjoitti...

Mihinkä tietoon sinun kommenttisi perustuvat? Tunnetko niitä ihmisiä? Oletko itse kuullut heidän valittavan?
Tunnen sattumalta viisi kurdipakolaista ja jokainen heistä puhuu erinomaisesti suomea, ovat esiintyneet mm. tv-keskusteluissa. Kaikki ovat olleet töissä enimmäkseen, kaksi on ravintolayrittäjää ja muille työtä löytyy aina mm. tulkkina. Yksi heistä tulkkaa useita kieliä, ainakin arabiaa, kurdia ja farsia ja jotain muuta vielä.
Kaksi näistä on ollut Suomessa 19 vuotta, muut hiukan vähemmän enkä ole kuullut heidän koskaan valittavan.
Näiden tuttavieni perusteella olen saanut sen käsityksen, että juuri kurdeille on helppoa oppia suomen kieli. Jos yleistäisin samalla tavalla kuin sinä, niin sanoisin tämän kokemukseni perusteella, että kaikki kurdit ovat oppineet hyvin suomen kielen ;=)- ja muuta todistusta minulla ei ole.

Olen siis aika hämmästynyt väitteestäsi, että 20 vuotta Suomessa olleet kurdit eivät ole oppineet kieltä. Minulla ei ole tietoa yhdestäkään sellaisesta tapauksesta.

Jouko Lilja kirjoitti...

Alunperi vapaalla liikkuvuudella tarkoitettiin EU:n sisällä tapahtuvaa työvoiman ja pääoman liikkuvuutta. Nyt se on vääristelty niin että se on kaikkien maailman ihmisten vapaata likkuvuutta minne tahansa ja erityisesti Eurooppaan ja Suomeen ilman mitään kontrollia ja valintaa. Ei vaikuta toimivalta ajatukselta. Suomella ei ole yksinkertaiseti varaa olla koko maailman sosiaalitoimisto. Kärpäsongelmaa ei ratkaista ruokkimalla kärpäsiä.

Marjaliisa Siira kirjoitti...

Hirvittävää mekkalaa on pidetty aikoinaan Neuvostoliitosta ja muista ent. sosialistimaista, että niiden ihmisillä ei ollut vapautta liikkua miten haluavat. Nyt pidetään mekkalaa siitä, että ihmiset liikkuvat vapaasti maasta toiseen - siis miten ne asiat pitäisi olla, kun mikään ei kelpaa?

Vapaa liikkuvuus ei ole EU:n keksintöä, vaan YK:n ihmisoikeuksien julistuksen ja on siis vanhempi juttu kuin tämä Eu.