maanantai 2. helmikuuta 2009

Presidenttejä kansalaisyhteiskunnan tapaamisessa

Maailman sosiaalifoorumin yhdeksäs kokoontuminen oli Brasiliassa, Belemissä 27.1. - 1.2.2009. Tapahtumassa oli yli 100 000 osallistujaa.

Maailman sosiaalifoorumi muodostaa vastapainon Sveitsin Davosissa järjestettävälle Maailman talousfoorumille. Toisin kuin talousfoorumissa sosiaalifoorumissa käsitellään muun muassa maailman ympäristökysymyksiä, yleismaailmallista ruokaturvallisuutta, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa.

Sosiaalifoorumi on kansalaisjärjestöjen kokoontumispaikka. Yleensä siellä ei valtioiden korkeinta johtoa nähdä, mutta Etelä-Amerikan presidentit tekevät tässä poikkeuksen. Brasilian sosiaalifoorumiin osallistuivat mm. Brasilian presidentti Luis Inacio Lula da Silva, Venezuelan presidentti Hugo Chavez, Bolivian presidentti Evo Morales, Ecuadorin presidentti Rafael Correa, Paraguayn presidentti Fernando Lugo ja Chilen presidentti Michele Bachelet.

Kansanliikkeiden valtaan nostamat presidentit eivät siis aseta itseään kansalaisyhteiskunnan yläpuolelle, vaan ovat luontevasti osa sitä.

Aiempia maailman sosiaalifoorumeita on järjestetty vuodesta 2001 alkaen Brasiliassa (kolme kertaa), Intiassa, Venezuelassa, Malissa, Pakistanissa ja Keniassa. Niissä on aina ollut osallistujia yli 80 maasta ja tuhansista kansalaisjärjestöistä.

Foorumien kokoontumisissa vaaditaan maailmanlaajuista oikeudenmukaisuutta tunnuksella ”Toisenlainen maailma on mahdollinen”

2 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Viikolla 9.-13.2.2009 vietetään EU:n uusiutuvan energian viikkoa. Koska aihe on sydäntä lähellä, postaan siitä ensi viikolla lastun pari ja haastan sinut mukaan talkoisiin!

Marjaliisa Siira kirjoitti...

OK, haasta vain!