lauantai 27. syyskuuta 2008

Mihin ihmeeseen tappavia käsiaseita tarvitaan?

Sisäministeri Anne Holmlund on esiintynyt tiuhaan mediassa viime päivinä. On järkyttävää kuulla hänen lepsuja lausuntojaan Kauhajoen joukkosurmasta. Holmlund lupaa ”selvittää” asioita. Aikaa olisi ollut selvittää ja tehdäkin jotain jo Jokelan tragedian jälkeen, kun lähes vuosi on kulunut. Mutta mitään ei tehty vastaavan tapauksen ennalta ehkäisemiseksi.

Tänä vuonna Suomessa on myönnetty jo 63 000 aseenkantolupaa, suunnilleen saman verran kuin edellisenäkin vuonna. Jokelan surmista ei siis otettu opiksi, ainakaan tässä asiassa. Suomessa on yksityishenkilöillä kolmanneksi eniten aseita maailmassa asukasta kohden. Miksi ihmeessä? Se ei ole sivistysvaltion politiikkaa.

Nyt on jo kiire tiukentaa aselakeja eikä vain ”selvittää asioita”. Holmlundin olisi pitänyt jäädyttää uusien lupien myöntäminen käsiaseisiin välittömästi Jokelan surmien jälkeen, aselainsäädännön tiukentamiseen saakka - tai viimeistään Kauhajoen tragedian jälkeen. Mihin ihminen tarvitsisi kiireellisesti käsiasetta? Ei mihinkään. Poliisin ohjeita lupakäytännössä olisi myös voitu pikaisesti tarkentaa.

Vapaamielistä aselainsäädäntöä kannattavat ampumaurheilun harrastajat. On kuitenkin huomautettava, että maalitaulua ei tarvitse tappaa. Tarkkuusammuntaa voidaan harrastaa muillakin kuin tappavilla käsiaseilla, muun muassa vaarattomilla ilma-aseilla.

3 kommenttia:

J.P Teräs kirjoitti...

Mitenkäs esimerkiksi silhuettiammunta (tarkoitus kaataa useiden kilojen painoisia metallikuvia matkoilla 50-200m)perinneammunta (käytetään ennen vuotta 1945 suunniteltuja historiallisia sotilasaseita)ja SRA-ammunta. Miten näitä lajeja voi harrastaa ilma-aseilla? Kauimmat maalit ovat 300 metrin päässä, tuolla matkalla ilma-aseen luoti lentää useita metrejä ohi maalin pienessäkin tuulessa, eikä se edes lävistä taulua -.-

Ruutiaseet ovat melkoisen välttämättömiä monessa lajissa.

Marjaliisa Siira kirjoitti...

Näihin erikoisiin ampumalajeihin tietysti saa se, joka todistettavasti ko. asiaa harrastaa, asiaankuuluvat luvat. Näihin lajeihin ei kai käytetä tavallisia taskuaseita, joita poikaset ostelevat asekaupoista?

J.P Teräs kirjoitti...

Taskupistooli termi tarkoittaa hyvin pienikokoista itsepuolustukseen käytettävää pistoolia tai revolveria, niitä eivät tavalliset ihmiset saa nytkään ilman keräilijän statusta/esim henkivartijan ammattia, ja hyväksyntää sisäministeriöstä.

Näissä luettelemissani lajeissa käytetään useita kymmeniä kertoja voimakkaampia aseita kuin mitä nämä pojat kaupasta ostivat.

Siinä olen samaa mieltä että lupia pitää myöntää vain niille jotka voivat todistaa harrastavansa kyseistä lajia. Ja laki kait sanookin näin, sitä lakia pitäisi vain noudattaa.