keskiviikko 24. syyskuuta 2008

Laman pitkä ja surullinen varjo

Tänään puhutaan Kauhajoen murhenäytelmästä, ja myös vajaa vuosi sitten tapahtuneista Jokelan koulusurmista. Pääministeri puhuu hurskaasti yhteisöllisyydestä - mistä sen nyt tähän hätään yhtäkkiä polkaisee?

Yhteisöllisyys syntyy pitkän ajan kuluessa, jos on olemassa sille otollinen ilmapiiri. Mutta Suomessa ei ole ollut. Jo 1980-luvulta alkaen on korostettu kilpailua, menestystä, yksilöllisyyttä ja rahaa, kovia arvoja. Vaatimaton elämä, jossa pyritään elämään mahdollisimman vähän kuluttaen, on ollut halveksittavaa.

Kuulin radiosta, että lasten ja nuorten kouluterveydenhuolto ja mielenterveyspalvelut ovat jääneet laman aikaisten leikkausten tasolle. Tasoa ei ole koskaan korjattu. On tolkutonta, että lapsi tai nuori joutuu odottamaan jopa puoli vuotta pääsyä mielenterveyspalvelujen piiriin.

Ahne yhteiskunta kulkee kohti tiensä päätä - mutta miten paljon uhreja pitää syntyä ennen kuin rahaa löytyy lasten ja nuorten auttamiseen riittävän ajoissa? Rahaa terveyspalveluihin ja heti!

3 kommenttia:

Matti Grönlund kirjoitti...

Siitä rahasta puheen ollen. Minulla olisi ehdotus. Otetaan Björn Wahlroosilta. Sen omaisuus oli viimeisten tietojen mukaan n. 3 miljardia euroa. Otetaan 2,5 miljardia, pannaan asiat kuntoon kertaheitolla - luokkakoot, kuraattorit, kouluterveydenhuolto jne. Luusistko, että Nallelle jäävällä 500 miljoonalla hän ja hänen perheensä tulisivat nipin napin toimeen?

Marjaliisa Siira kirjoitti...

Rahaa on Suomessa enemmän kuin koskaan, mutta iso osa on piilossa pohattojen taskuissa. Mitä tehdä?

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos mielenkiintoinen blogi