tiistai 24. helmikuuta 2015

Oscar-gaala hämmästytti

https://www.facebook.com/usauncut/photos/a.190167221017767.44131.186219261412563/929147727119709/?type=1&fref=nf

Maanantai-ilta meni katsellessa Oscar-gaalaa. Yleensä en ole sitä paljonkaan katsonut, mutta nyt juutuin hämmästyneenä seuraamaan. Elokuvien tekijät ottivat perusteellisesti kantaa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta. Todella hienoja puheita kuultiin.

Gaalan juontajat ovat yleensä olleet typeriä ja niin oli nytkin. Mutta harmittaa vietävästi, että käänsin vähäksi aikaa Ylen uutisten puolelle. Siellä oli vielä typerämpi ”juontaja”, joten käänsin melko pian takaisin gaalaan huomatakseni, että suuri idolini Harry Belafonte oli juuri lopettelemassa kiitospuhettaan. Se oli varmaan illan paras puhe. Belafonte sai humanitaarisen erikoispalkinnon.

Paras kuulemani puhe oli Martin Luther Kingin kansalaisoikeustaistelua kuvaavan elokuvan Selma tekijöiltä. He totesivat, että kansalaisoikeustaistelu ei ole suinkaan päättynyt. Kaikenlaista sortoa on edelleen. USAn vankiloissa on nyt enemmän ihmisiä kuin oli aikoinaan orjina. Vangeista suurin osa on mustia miehiä. Kyyneleet silmissä oli monille, kun puhuja sanoi: "Ihmisoikeuksia poljetaan rankasti tänäkin päivänä USAssa" .

Parhaan elokuvan palkinnion voittanut meksikolainen Alejandro González Iñárritu toivoi kiitospuheessaan, että Meksiko saisi uuden paremman hallituksen, sellaisen, jonka Meksikon kansa ansaitsee (samaa toivon) ja että nämä maahanmuuttajat, jotka aikoinaan kansoittivat Pohjois-Amerikan, kohtelisivat hyvin nykyisiä meksikolaisia maahanmuuttajia. Lisäksi hän (vitsinä) toivoi, että Academy ei ala hänen voittonsa takia asettaa mamu-kiintiöitä Oscar-ehdokkuuksille.

Kauniin puheen homojen oikeudesta olla oma itsensä piti The Imitation Game -elokuvan käsikirjoituksesta palkittu Graham Moore.

Meryl Streep piti puheen naisten tasa-arvon puolesta. Eipä sitä ole USAssa eikä muissakaan maissa vielä saavutettu.

Dokumentti -elokuvien sarjan voitti Edward Snowdenista ja NSA:n valvontaskandaalista kertova dokkari Citizenfour. Hienoa, että se palkittiin USAssa! Dokkarin ohjaaja ja tuottaja Laura Poitras korosti kiitospuheessaan Snowdenin ja hänen kaltaistensa tietovuotajien merkitystä meille kaikille.

Irakin sodasta kertova Clint Eastwoodin elokuva American Sniper oli ehdolla kuudessa kategoriassa, mutta palkittiin vain äänitehosteistaan. Kannanotto sekin. Elokuvan on sanottu lietsovan vihaa ja väkivaltaa arabeja kohtaan. Eastwood itse on sanonut elokuvaansa sodanvastaiseksi. Täytynee käydä se katsomassa, että tietää, kuka puhuu totta. Tässä yhteydessä olisi ollut tilaisuus ottaa kantaa USAn sotapolitiikkaa vastaan, mutta eivät tainneet äänimiehet uskaltaa? En kuullut sitä kiitospuhetta.

Eräs liikuttava kohtaaminen nähtiin myös. Lady Gaga esitti upeasti laulun elokuvasta Sound of Music, jonka valmistumisesta on kulunut 50 vuotta. Esityksen jälkeen lavalle Gagaa halaamaan tuli itse Julie Andrews, joka lauleli sitä laulua 50 vuotta sitten. Halasivat pitkään. Olipa kaunis nainen edelleen tämä Julie, joka täyttää tänä vuonna 80 vuotta.

Oscar-gaalassa oli hämmästyttävä kavalkadi kunnon kannanottoja. Ne esitettiin todellisessa valtamediassa, koska Oscar-gaala televisioitiin yli sataan maahan. Ovatko ajat ja aikakaudet sittenkin muuttumassa?




Ei kommentteja: