perjantai 12. kesäkuuta 2009

Vasemmiston vaikerrus

Pian viikon päivät on kuultu vaikerrusta vasemmistopuolueiden suunnalta. Tappio europarlamenttivaaleissa oli erityisen merkittävä Suomessa, vaikka muuallakaan Euroopassa ei järin hyvin mennyt. Europarlamenttiin pääsi Suomesta vain yksi meppi, jonka voi sanoa edes joskus olleen vasemmistolainen: Liisa Jaakonsaari. Isä Mitron harteille - kaikki kunnia hänelle - en mitenkään pysty asettelemaan vasemmistolaisen viittaa.

Juuri nyt jos koskaan olisi luullut kapitalismikriitikkojen, joita vasemmistossa pitäisi olla, voittavan vaalit. Mutta ei. Miksi, sitä nyt kysellään epätietoisena.

Demarit ja Vasemmistoliitto ovat poistaneet puolueohjelmistaan kaikki sosialismin rippeetkin. Ei edes kainoa viittausta siihen suuntaan ole eikä kunnollista kapitalisminkritiikkiä ole uskallettu esittää. Tai osattu.

Mikä vaihtoehto sellainen puolue on kokoomukselle tai vihreille? Ei kai samanlaisia, kapitalismia kannattavia puolueita kovin montaa mahdu tähän pieneen maahan?

Tietysti syitä ja syyllisiä etsitään ahkerasti. Kummallisin syyllinen, jonka olen kuullut, oli se että vasemmiston projekti, tämä hyvinvointivaltio, on nyt valmis, joten vasemmistoa ei enää tarvita. Sic!

Yksi syyllinenkin on löytynyt, Martti Korhonen. Huomasi, tosin vitkutellen, erota Vasemmistoliiton johdosta. Katkeran oloinen mies, joka vuodatti sappeaan Esko Seppäsen ja "änkyröiden" niskaan. Martti hyvä, etkö koskaan huomannut, että Esko Seppänen sai kaikissa mahdolllisissa vaaleissa äänivyöryn ja oli kerran ääniharavien kärjessä europarlamenttivaaleissa? Martilla pätkii muisti pahasti. Eikä Martti pyytänyt Seppäseltä neuvoja eikä apua vaalivankkureiden vetämiseen. Ei huomannut valjastaa Seppästä testamenttaamaan äänivyörynsä jollekin uudelle ehdokkaalle. Typeryyden huippua, sanoisin. Nyt ei enää auta itku näillä markkinoilla.

Messiashan se on Vasemmistoliitolle tämä Paavo Arhinmäki, kuten Seppänen osuvasti sanoi. Messias tarkoittaa myös pelastajaa. Jännityksellä odotamme, pääseekö Vasemmistoliitto seuraavissa eduskuntavaaleissa RKP:n ohi.

1 kommentti:

Juha kirjoitti...

Talouskriisistä puhuttaessa melkein kaikki sanovat uusliberalismin nyt olevan ohi. Ei vaan mitään konkreettista ole tapahtunut. Siis sama jatkuu.

Joku tutkija sanoi radiossa vasemmistolta hävinneen tasa-arvon tavoitteet. Eiköhän se hävinnyt Lipposen hallituskausilla.

Turha odottaa porvareilta vaihtoehtoa uusliberalismille. Vasemmiston se on luotava. Siinäpä haastetta.

Juha Kovanen