tiistai 20. marraskuuta 2007

Biobensa vie ruoan nälkäisten suusta

Kansainvälinen elintarvikepolitiikkaa tutkiva laitos on laskenut, että mikäli biopolttoaineiden viljely kasvaa ennakoitua vauhtia, maissin hinta nousee parikymmentä prosenttia vuoteen 2010 mennessä, ja öljykasvien kuten soijan sekä lisäksi vehnän hinta kallistuu samaa tahtia.

YK:n elintarvikevaltuutettu Jean Ziegler vaatii biopolttoaineiden tuottamisen lopettamista viideksi vuodeksi. Hänen mukaansa biopolttoaineiden tuottaminen nostaa viljan hintaa ja vie ruuan nälkää kärsiviltä. Ziegler esitteli raporttinsa 15.10. EU:lle Brysselissä.

Ziegler on jo aiemmin vaatinut, että biopolttoaineita olisi valmistettava maatalousjätteistä tai kasveista, joita ei käytetä elintarvikkeiksi, eli ei ruuaksi kelpaavista raaka-aineista. Hän on laskenut, että 50 litran bensatankin täyttämiseen menee yli 220 kiloa maissia. Siitä saisi yksi ihminen ruuan koko vuodeksi.
Elintarvikevaltuutettu valitti erityisesti Brasilian esimerkkiä, jossa sokeriruo'on viljelyn laajentaminen yksipuolistaa viljalajeja. Brasilia on Yhdysvaltojen ohella biobensan tärkein tuottaja.

Ei kommentteja: