torstai 24. toukokuuta 2007

Kutistettu maailma

Aloin selvitellä laajoja - uuvuttavan laajoja - arkistojani. Tajuntani on vihdoin ottanut vastaan tiedon, että kaikkihan löytyy netistä. Enää ei tarvitse säästää tietoa paperilla.

Mutta toisaalta, arkistojen kelaaminen on tosi antoisaa: mielettömiä yllätyksiä, täysin unohtuneita asioita... samanlaisia elämyksiä ei saa googlaamalla.

Olin tulostanut paperille erään sähköpostiviestin 2.4.2001 klo 13.55, otsikkona Kutistettu maailma. Lähettäjä on minulle täysin tuntematon (ainakin nyt), ehkä forwardaaja oli jäänyt tulosteesta pois.

Talletan viestin pääpiirteissään tähän, että voin heittää paperin roskiin. (Jos arkistojeni siivoaminen menee tähän malliin, prosessi on tosi hidas.)

”Kuvittele, että supistetaan maailman väestö niin, että se mahtuu pieneen kylään, jossa on tasan 100 asukasta. Kylässä asuu kaikenlaisia ihmisiä, samassa suhteessa kuin maapallolla tänään. Kylässä olisi:

57 aasialaista, 21 eurooppalaista, 14 amerikkalaista (etelä ja pohjoinen), 8 afrikkalaista
52 naista, 48 miestä
70 ei valkoista, 30 valkoista
70 ei kristittyä, 30 kristittyä
89 heteroseksuaalia, 11 homoseksuaalia
6 henkilöä omistaisi 59 % kylän omaisuudesta
80 asuu ala-arvoisissa asunto-oloissa, 70 ei osaa lukea, 50 on aliravittuja
1 omistaa tietokoneen

Jos et ole koskaan pelännyt sodassa, istunut vankilassa, tullut kidutetuksi, nähnyt nälkää - olet parempiosainen kuin 500 miljoonaa maailman ihmistä.

Jos sinulla on ruokaa jääkaapissa, vaatteita päällä ja paikka missä nukkua, olet onnekkaampi kuin 75 prosenttia maailman väestöstä.

Jos sinulla on rahaa pankissa, rahaa kukkarossa tai vaikka vain vähän kolikoita kirjoituspöydän laatikossa, olet yksi maailman rikkaimpia ja kuulut siihen 8 prosentin joukkoon, jotka ovat maailman pintakermaa. Jos vielä voit lukea tämän viestin, olet onnekkaampi kuin ne 2 miljardia ihmistä, jotka eivät osaa lukea.”

Ja nyt taas siivoamaan.

Ei kommentteja: