lauantai 7. huhtikuuta 2007

Kulutusjuhlien kauhugalleria

Siivosin epämääräistä, isoa lehtipinoa roskiin. Käsiin osui Kämp Gallerian kuvasto. Se oli tipahtanut Hesarin välistä jokin aika sitten. Se oli siis jaettu enemmistöön helsinkiläistalouksista. Yleensä pistän mainokset suoraan roskiin, mutta tämä hätkähdytti. Jo kiiltävä, tyylikäs kansi haisi vahvasti rahalle. Siinä oli pari korkeakorkoista kenkää, helmet, hieno rannekello ja hajuvettä. Vieressä oli teksti: Elämä on ihanaa - Livet är härligt.

Sisäsivuilla oli ”shoppailun nautintoja”: avokkaat 590,- Chanel-laukku 1770,- ja yli 2000 euron rannekelloja. Huippunautinto tässä joka kodin kuvastossa olivat korvakorut, joissa oli yksi helmi ja timantteja, hinta 23.350,-.

Vielä 1980-luvulla Helsingissä ei ollut yhtään kauppaa eikä kapakkaa, johon en olisi voinut astua ja ehkä ostaakin jotain. Mutta nyt on. Päälläni oleva Anttilasta hankittu puvustus ei koskaan kävele sisään Kämp Gallerian ovesta saati että siellä olisi minulle mitään ostettavaa. En myöskään voi mennä siellä sijaitsevaan Zen Sushi -ravintolaan syömään sushilajitelmaa á 17 euroa. Siellä on varmaan ovella portsari, joka sanoisi: ”Rouva hyvä, meillä on nyt valitettavasti täyttä.”

Arvoitukseksi minulle jäi, miten härskin kalliit korkokengät, karmean näköinen rannekello, hintavat helmet ja hajuvesi takaavat elämän ihanuuden. Kertokaa se minulle.

Oikeudenmukaisuuden ja kestävän kehityksen kannalta Kämp Galleria on kulutusjuhlien kauhugalleria, hyvä näyteikkuna turhuuksien turhuuteen. Ja kansan kahtiajakoon. Mutta hyvät ihmiset - vastakkainasettelun aikahan on ohi!

Ei kommentteja: