torstai 8. maaliskuuta 2007

Demokratiaa?

Kuljin tänään iltapäivällä sohjoista puistopolkua pitkin Columbukseen päin, aurinko paistoi. Talitintti lauloi hengästyneesti sitä lyhennettyä, kiireistä kaupunkiversiota omasta laulustaan: tity-tity-tityy. Ti-ti-tyytä ei enää kuule, mutta muistan sen elävästi lapsuuteni keväistä Punkaharjulla. Käppäilin
ennakkoäänestämään naista, Naistenpäivän kunniaksi. Äänestin epäitsekkäästi nuorta, joka ei aja vanhusten asioita eikä taatusti pääse eduskuntaankaan - vielä.

Ja miksi ei pääse eduskuntaan, vaikka on erittäin viksu ja vilmaattinen? Siksi, että hänellä tai hänen puolueellaan ei ole varaa:
- vuokrata vaalityöhön kuukaudeksi matkailuvaunua, joka on teipattu ympäriinsä isoilla ehdokkaan kuvilla ja numerolla
- jakaa postin kautta jokaiseen talouteen oma esite
- maksaa isoja mainoksia kaikkiin lehtiin
- mainostaa tv:ssä
- tehdä vaalikrääsää kansalle jaettavaksi
- palkata vaalityöntekijöitä
- jakaa ilmaiseksi hernesoppaa, kahvia, pullaa ja suklaakarkkeja toreilla
- teettää itselleen ja vaalityöntekijöille takkeja, joissa on ehdokkaan nimi ja numero
- ym.

Ja lisäksi siksi, että hän ei saa puheaikaa lähes jokaisessa vaaliohjelmassa tv:ssä eikä edes Uutisvuodossa.

Edellä kuvattu on selostus Eero Heinäluoman kampanjasta, joka tulee vastaan kaikkialla - ilmeisesti siksi, että se on isolla rahalla läsnä kaikkialla ja tunkee sisään postiluukustakin.

Summa summarum: Tämä länsimainen demokratia on silkkaa rahan valtaa. Äänethän meilläkin OSTETAAN (ks. esimerkki yllä). Ei tällaiset vaalit ole demokraattiset, joissa toisilla ehdokkailla on rahaa ja toisilla ei.

Ja vielä pitemällä ollaan Yhdysvaltojen "demokratiassa", jossa on vain kaksi toisensa kaltaista puoluetta, muilla ei ole mitään sanomista. Tätä länsimaista "demokratiaa" sitten levitetään suurella metelillä ja pommituksilla muun muassa Afganistaniin ja Irakiin, ja hieman matalammalla profiililla moniin muihin maihin.

Hyvä uutinen tänään on kuitenkin se, että äänestyspaikalla Vuosaaren postissa oli ruuhkaa. Ilmoittautumisvirkailija pysäytteli jonoa aina välillä, koska oli liian paljon äänestäjiä kahteen koppiin jonottamassa. Jonottaminen ei harmittanut tällä kertaa. Ruuhkaa vaan lisää äänestyspaikoille!

Ei kommentteja: