keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Makedonian Maidan kuivui kasaan - toistaiseksi

Toukokuun alussa uutiset kertoivat, että Makedoniassa on mielenosoituksia hallitusta vastaan ja lisäksi väkivaltainen mellakka. Kosovon rajalla olevaan Kumanovoon hyökkäsi lähes 50 automaattiasein ja pommein varustettua taistelijaa. Taisteluissa kuoli 8 poliisia ja 37 haavoittui. 14 terroristia sai surmansa ja 30 pidätettiin.

Yle kirjoittaa 17.5. nettisivuillaan tapauksesta näin: ”..Makedoniaa koettelee viikko sitten maan pohjoisosassa tapahtunut verinen yhteenotto. Poliisin tekemästä ratsiasta alkaneessa verilöylyssä kuoli viime viikonloppuna 14 albaania ja kahdeksan poliisia Kumanovon kaupungissa.”

Valtamedia ei maininnut sanallakaan, ketä nämä ”terroristit” olivat, vaan annettiin ymmärtää, että he vastustavat pääministeri Nikola Gruevskia. Ei kerrottu, että hyökkääjistä 18 oli Kosovon albaaneja, jotka olivat tulleet Makedoniaan laittomasti. Eikä kerrottu, että Kosovossa lähellä Makedonian rajaa, Kumanovon lähellä siis, on Yhdysvaltojen toiseksi suurin sotilastukikohta Euroopassa, Camp Bondsteel. Joidenkin tietojen mukaan aseet ja osa hyvin koulutetuista asemiehistä olisi kotoisin sieltä.

Albaanien Kansallinen vapautusrintama otti myöhemmin vastuun tästä hyökkäyksestä ja sanoi, että ne tulevat jatkumaan. Mitä Makedoniassa oikein on tekeillä?

Yhdysvallat opposition tukena

Valtamedian mukaan toukokuussa Makedonian pääkaupunki Skopjessa oli ”valtavia” mielenosoituksia, joissa ”vihainen massa” vaati pääministeri Gruevskin eroa. Ylen mukaan syynä oli salakuunteluskandaali, joka paljastui jo talvella. Jutun mukaan mielenosoittajat uhkasivat leiriytyä torille ja olla siellä siihen saakka kunnes pääministeri eroaa. Jotain tuttua?

Merkittävä osa Makedonian albaaneista kannattaa oppositiota ja yhteistyötä Yhdysvaltain, Naton ja EU:n kanssa. Oppositiojohtaja Zoran Zaev on USA:n suosiossa. USA:n Makedonian suurlähettiläs Jess Baily on myös julkisesti tukenut Zaevin puoluetoveria ja entistä presidentti Branko Crvenkovskia, kun tämä on kutsunut nuorisoa tekemään värivallankumousta Skopjen kaduille. Crvenkovski lienee saanut rahoitusta USA:n siihen tarkoitukseen käyttämiltä järjestöiltä kuten National Endowment for Democracy (NED), Freedom House ja George Sorosin Open Society Institute (OSI)
.
Venäläinen toimittaja Konstantin Katshalin vertasi Makedonian toukokuisia tapahtumia Ukrainan kriisin alkutapahtumiin. Prosessi etenee saman mallin mukaan. Eräs makedonialainen lehti julkaisi äskettäin vertailevia kuvia Makedonian ja Ukrainan Maidan-tyyppisistä mielenosoituksista. Niistä nähdään, että mielenosoittajilla on samat vaatimukset. Makedonian tiedustelupalvelu onkin saanut haltuunsa aineistoja, jotka todistavat Yhdysvaltain Euraasian apulaisulkoministeri Victoria Nulandin yritykset aloittaa Balkanilla samanlainen vallanvaihtoprosessi kuin Ukrainassa.

Tällä kertaa ”värivallankumous” tyrehtyi alkuunsa, ainakin toistaiseksi. Makedonian Maidania ei saatu aikaan. Toistaiseksi.

Venäjän kaasuputkihanke hiersi, mutta Gruevski taipui

Makedonia pääsi EU:n jäsenehdokkaaksi vuonna 2005, mutta neuvottelut eivät ole edenneet. Pääministeri Gruevski ei ole halunnut asettaa Venäjälle EU.n talouspakotteita, vaan päinvastoin on aiemmin halunnut lähentyä Venäjää. Tässäkin olisi jo syytä masinoida kansan tyytymättömyydestä ”värivallankumous”, jota jo toukokuussa tehtiinkin.

Tärkein syy vallanvaihtopyrkimyksiin silloin lienee ollut Venäjän Turkish Stream -kaasuputkihankkeen estäminen. Yhdysvallat ja EU saivat aikaisemmin torpatuksi Venäjän suunnitteleman South Stream -kaasuputkihankkeen, jolla olisi toimitettu kaasua Kaakkois- ja Keski-Eurooppaan sekä Italiaan. Mutta Venäjä sai tämän jälkeen Turkin kanssa sovittua uudesta reitistä kaasuputkelle. Se jatkaisi kulkuaan Turkin jälkeen mahdollisesti Makedonian läpi.

Kaasun toimittaminen Balkanille lisäisi Venäjän vaikutusvaltaa alueella. Tämä olisi myrkkyä Yhdysvalloille. On siis saatava aikaan kaaos Makedoniassa. Sen jälkeen sinne istutettaisiin USA-mielinen hallitus, joka estäisi putken rakentamisen Makedonian läpi.

Mutta Makedonian Maidan hiljeni nopeasti. Jotain tapahtui kulisseissa. Pääministeri Gruevski ilmoitti 28.5., että Makedonia ei osallistu Venäjän kaasuputkihankkeeseen ellei Venäjä ja EU:n komissio pääse siitä sopimukseen. Samassa puheessa hän myös korosti, että strategisesti tärkeät päätöksensä Makedonia tekee ”euro-atlanttisen suuntautumisensa pohjalta”. Maa, joka aikoo liittyä Euroopan yhteisöön, noudattaa tietenkin tiettyjä periaatteita, hän lisäsi.

Gruevski ei ilmeisesti halua Ukrainan presidentti Janukovichin kohtaloa.

Nationalistinen haave Suur-Albaniasta

Kosovon albaanien sekaantumisella Makedonian asioihin on omakin syynsä: haave Suur-Albaniasta. Sen toteuttamiselle kaikkinainen epävakaus Balkanilla on hyödyksi. Se muodostuisi, kun Albania ja Kosovo yhdistyisivät. Se on kansallismielinen hanke, joka Albanian ja Kosovon lisäksi ulottuu rajojen yli Serbiaan, Makedoniaan, Montenegroon ja Kreikkaan. Sekä albanialaiset että kosovonalbanialaiset nationalistit ovat tätä haavetta toistuvasti esitelleet. Aseelliset terroristihyökkäykset liittyvät tähän albanien nationalismiin. Muun muassa Makedonian asukkaista noin 25 prosenttia on etnisiä albaaneja,

Yhdysvalloille Suur-Albania saattaisi sopia. Nykyään Balkanilla ainoa USA:n todellinen ystävä on pieni näennäisvaltio Kosovo.

Albaanien yritys toteuttaa Suur-Albania -hanketta saattaisi taas räjäyttää Balkanin ruutitynnyrin ja johtaa sisällissotiin niissä Balkanin maissa, joissa on kansallismielisiä albaaneja.

Lähteitä:


Ei kommentteja: