keskiviikko 12. marraskuuta 2008

I have a dream

Seinälläni on roikkunut nyt 25 vuotta musta silkkiliina, johon on painettu kultavärillä Martin Luther Kingin kuva ja pätkä hänen kuuluisasta I Have a Dream -puheestaan, jonka hän piti Washingtonissa 28.8.1963, suuren ihmisoikeusmarssin päätösjuhlassa. Runollinen teksti alkaa näin:

"I have a dream that one day on the red hills of Georgia the sons of former slaves and the sons of former slaveowners will be able to sit down together at the table of brotherhood."

Puheen jokainen lause alkaa sanoilla I have a dream, minulla on unelma. Se on unelma ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta, siitä että USA:ssa joskus entisten orjien ja entisten orjanomistajien jälkeläiset voisivat elää veljinä keskenään.

Vuonna 1963 tasa-arvo oli vain kaukainen unelma USA:n mustalle väestölle. Presidentin virasta tuskin kukaan edes unelmoi ennen kuin 1980-luvulla. Silloin presidenttiehdokkaaksi asettui pastori Jesse Jackson, joka jo 1960-luvulla osallistui Kingin rinnalla tasa-arvotaisteluun. Jackson ei päässyt silloin alkua pidemmälle.

Barack Obaman valinta USA:n presidentiksi toteuttaa tietyn osan unelmaa - saman pöydän ääreen nyt istutaan, jopa Valkoisessa talossa. Jesse Jackson kyynelehti vuolaasti kuunnellessaan Obaman voittopuhetta, eikä ihme. Mieleen varmaan kohosi vanha ystävä, joka murhattiin unelmiensa vuoksi 40 vuotta sitten.

* * *
Vietin kesälomani elokuussa 1983 pohjoismaisten naisten kuukauden kestäneellä rauhanmarssilla USA:ssa. Reissussa oli yli 100 naista, väkeä kaikista Pohjoismaista. Myös Fär-saarilta oli ikimuistoisen rempseä delegaatio. Marssimme New Yorkista Washingtoniin, 500 kilometriä, ja vastustimme ydinohjusten sijoittamista Eurooppaan ja tietysti ydinaseita ylipäänsä. Sitä hikistä kesälomaa en unohda koskaan.

Rauhanmarssimme huipennus oli osallistuminen 28.8. mielenosoitukseen, joka pidettiin Martin Luther Kingin johtaman ihmisoikeusmarssin kunniaksi Washingtonissa Memorial -aukiolla. Paikalla tungeksi yli 300 000 ihmistä, joista noin 90 prosenttia oli mustia. He olivat saapuneet paikalle tuhansilla busseilla eri puolilta USA:ta. Juhlapuheen piti Jesse Jackson samalla paikalla, jossa Martin Luther King puhui 20 vuotta aikaisemmin.

Sen silkkiliinan olin ostanut matkan varrella Philadelphiassa, jossa tapasimme mustia naisaktivisteja. He keräsivät rahaa kampanjaansa, jolla pyrittiin samaan ihmiset rekisteröitymään äänestäjiksi. Mustan väestön keskuudessa rekisteröityminen oli siihen aikaan lähes olematonta, naiset kertoivat. Uskon, että Philadelphian sitkeät naiset ovat kampanjoineet kaikki nämä vuodet - ja tulos nähtiin vaaleissa.

* * *
Barack Obama kampanjoi sanalla muutos. Mikä se muutos on, jää nähtäväksi. Tärkein asia ei jenkeissä kuitenkaan muutu: todelliset vallanpitäjät. Ase- ja öljyteollisuuspohatat sekä Wall Streetin pörssihuijarit pysyvät vallassa, yhtä ahneina kuin ennenkin. Siihen käskyvaltaan on Obaman soviteltava oma muutoksensa.

Ei kommentteja: